Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Παίζουν με τις ημέρες

Πολιτικά παιγνίδια με τον ΕΝΦΙΑ παίζει το υπουργείο Οικονομικών .Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής  αποφάσισε, όπως γνωστοποιήθηκε,  να μεταθέσει την προγραμματισμένη για σήμερα ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που μια μεγάλη μερίδα πολιτών περιμένουν αυξημένα τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν σε σχέση με πέρσι. Τον κίνδυνο να πληρώσουν περισσότερα από τον ούτως ή άλλως δυσβάσταχτο λογαριασμό που κρύβει ο φετινός ΕΝΦΙΑ, επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς για τους αγρότες, αναφέροντας τις περιπτώσεις που θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην πληρώσουν πολλαπλάσια από τα αναμενόμενα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι παύει να ισχύει η έκπτωση 20% για τα μη ηλεκροδοτούμενα ακίνητα ενώ ο συμπληρωματικός φόρος για τα αγροτεμάχια πήρε αναβολή στο παρά πέντε για τον ερχόμενο Γενάρη. Οι φετινές αυξήσεις οφείλονται σύμφωνα με το Επιμελητήριο στους κάτωθι λόγους:

 

Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων, έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία, έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν

από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.

Δεν ισχύει η έκπτωση του 20%,που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις τα πρώτα εκκαθαριστικά αναμένονται στα τέλη του μήνα κάτι που δίνει περιθώριο σε όσους θέλουν να προβούν σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής για να εξαντλήσουν τα περιθώρια μείωσης του φόρου που θα πληρώσουν. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός φόροςθα καταβληθεί σε 5 δόσεις, από Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο του 2017.

 

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων

 

Το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει ότι, φέτος πρέπει να προσεχθούν τα λάθη, που μπορεί να  κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους, όπως:

 

Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%

Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού. Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5

Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17

Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1

Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί,ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των  βοηθητικών χώρων.Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.

Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.

Σχετικά με τα αγροτεμάχια, μετά τις αντιδράσεις, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τελικώς,να τα εξαιρέσει από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki